Wieżowiec z wykuszami w Shibuya w Tokio z nagrodą

Nagroda Architecture MasterPrize 2020 w kategorii „Mała architektura” została przyznana Takaaki Fuji + Yuko Fuji Architecture za projekt „The Bay Window Tower House”.

Wieżowiec z wykuszami w Shibuya w Tokio z nagrodą
Wieżowiec z wykuszami w Shibuya w Tokio z nagrodą

Fot. Duravit
Fot. Duravit

Fot. Duravit
Fot. Duravit
Nagroda przyznawana jest przez międzynarodowe jury złożone z projektantów, architektów i naukowców w celu promowania niezwykłej architektury na całym świecie. Nagrodzony budynek znajduje się w tokijskiej dzielnicy Shibuya i składa się z małego domu rodzinnego i biura. Czerpiąc inspirację z tradycyjnych japońskich werand, wizją było stworzenie pokoi oferujących wszelkiego rodzaju przyjemne miejsca do siedzenia. Takaaki Fuji + Yuko Fuji Architektura zaproponowali budynek jako wieżę z wykuszami na każdym piętrze, z których mieszkańcy mogą podziwiać widoki na miasto. Po dokonaniu analizy wieża została zaprojektowana w taki sposób, aby całą uwagę skupiać na naturze, jej różnorodności przedstawiającej się inaczej w zależności od pory roku, czy pory dnia. W budynku zastosowano korek karbonizowany tj. materiał, który wykazuje niską wagę oraz wysoką izolacyjność cieplną i łatwość obróbki. Poszczególne piętra są połączone spiralnymi schodami. Takaaki Fuji + Yuko Fuji wybrało materiały, takie jak drewno, korek i niektóre rodzaje farb – materiały o niepowtarzalnym charakterze, które rozwijają się i rozkwitają z biegiem czasu. W harmonii ze zmianami materiałów budynek został również zaprojektowany tak, aby odpowiadał podobnie zmieniającym się potrzebom jego mieszkańców. Na przykład lampy są zintegrowane z meblami, które można przenosić tam, gdzie są potrzebne, dzięki czemu układ pokoju można łatwo dostosować i zmienić, gdy dzieci dorosną. „Wyjątkowość budynku wynika z otoczenia i ludzi, którzy w nim mieszkają”, podsumowuje Takaaki Fuji. W jednym z okien wykuszowych – a właściwie tuż przy oknie – wkomponowana jest umywalka Duravit DuraSquare, która dzięki swojemu ponadczasowemu wyglądowi i długowieczności doskonale pasuje do domu – nawet w przypadku zmiany wystroju pomieszczenia. W łazience wanna Starck jest umieszczona w rozszerzonym obszarze okien, zapewniając zapierający dech w piersiach widok na drapacze chmur w centrum miasta.

Przeczytaj także